social fb social inst social yt

mylostentes


XAGORARI ASFALEIES

Θέμα της «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»-Άφησε τα γάντια κι έπιασε δουλειά

Θέμα της «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»-Άφησε τα γάντια κι έπιασε δουλειά

Ο 39χρονος τερματοφύλακας Τίμος Λουτριώτης αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του, συμμετέχοντας σε εθελοντική ομάδα που καθαρίζει από τα σκουπίδια της γειτονιές μας

Σε συνέντευξη του πριν από περίπου δύο χρόνια στο provocateur.gr, ο Σάββας Κωφίδης είχε συλλογιστεί «Φανταστείτε με τη δύναμη που έχουν οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο, εάν αντί να διαφημίζουν πατατάκια, μιλούσαν και ζητούσαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Συρία, τι αντίκτυπο θα είχε στον κόσμο . Ο καθένας, από το δικό του μετερίζι και στο μέτρο που μπορεί, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους συνομήλικούς του, αλλά και να δείξει στους νεότερους τον δρόμο για τη δημιουργία μίας καλύτερης κοινωνίας.

Του Δημήτρη Θεοδώρου (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)-Εφημερίδα «ΏΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Ο Τίμος Λουτριώτης αξιοποιεί ένα μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του, συμμετέχοντας στις δράσεις της εθελοντικής ομάδας Save Your Hood , nou καθαρίζει απο τα σκουπίδια γειτονιές, πάρκα και παραλίες. Αντιλαμβάνεται ότι, μέσω της αναγνωρισιμότητας που του έχει προσφέρει το ποδόσφαιρο και χάρη στα social media, μπορεί να ασκήσει ως έναν βαθμό τη δική του επιρροή στους... ακόλουθούς του. Παρατηρεί, μάλιστα, ότι ολοένα και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που ευαισθητοποιούνται και θέτουν εαυτούς στις υπηρεσίες της φύσης και, κατ' επέκταση, της ίδιας μας της ζωής. Ο 39χρονος τερματοφύλακας του Ηροδότου μιλάει στην «ΩΡΑ» για όλο αυτό, αλλά και για το μέλλον του στο ποδόσφαιρο.

-Πως προέκυψε αυτή η δράση μέσω της Save Your Hood ;

«Είναι μέρος μιας γενικότερης οικολογικής συνείδησης που προ υπήρχε ή ήρθε συγκυριακά; «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξύπνησα ένα πρωί και αποφάσισα να το κάνω! Πάντα μου άρεσε να βοηθάω, με όποιους τρόπους μπορούσα. Είχα αρχίσει να σκέφτομαι, λοιπόν, πως θα ήταν μία καλή ευκαιρία τώρα, που δεν υπάρχουν τα πρωταθλήματα και άρα ο ελεύθερος χρόνος είναι περισσότερος, να δημιουργήσω μία νέα δραστηριότητα. Επειδή ασχολούμαι με τη φύση, το έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα αυτή την ομάδα που μου φάνηκε ενδιαφέρου- σα. Μου άρεσε ο τρόπος που λειτουργεί. Κάνει ψηφοφορία για το μέρος που επιλέγεται κάθε φορά για την κάθε δράση και αυτό το θεωρώ πολύ δίκαιο. Έτσι, βλέπει και ο απλός κόσμος σε ΠΟΙΟ σημείο γίνεται η κάθε δράση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, επίσης, μαθαίνεις και σε ποια σημεία της Ελλάδας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα Αλλωστε ήδη η ομάδα αριθμεί πολλά μέλη σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα».

150539536_768057927163777_3536474707119484097_n.jpg

-Τι απαιτείται να έχει κανείς για να έρθει κοντά

«Θέληση να έχεις, χρόνο και αγάπη για αυτό που κάνεις, γιατί είναι και επίnoνo! Σκεφτείτε ότι στην πρόσφατη δράση που συμμετείχα ήμουν σκυμμένος πάνω από τέσσερις ώρες στα βράχια! Από εκεί και πέρα, Θέλει κάποιο εξοπλισμό, όπως γάντια, ή τα κατάλληλα ρούχα ανάλογα με τον καιρό. Με μια απλή οργάνωση, συμμετέχεις. Επίσης, δεν είναι κάτι υποχρεωτικό. Όποτε μπορεί κανείς να πάει, το κάνε . -Από τη συμμετοχή σου έως τώρα, τι εικόνα έχεις σχηματίσει από την ανθρώπινη... επιδρομή στη φύση; Είναι τεράστιος ο όγκος των σκουπιδιών που συναντάμε. Αν δεν το ζήσεις από κοντά, δεν μπορείς να το διανοηθείs. Είναι... εκατομμύρια τα πλαστικά! Είναι τόσα πολλά τα σκουπίδια, που κάποια στιγμή σου περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να μην καταφέρνεις και τίποτα. Παρ' όλα αυτά, προσπαθείς! Στην τελευταία, για παράδειγμα, ήμασταν οκτώ άτομα και σε τέσσερις ώρες, η ακτίνα της περιοχής που βγάλαμε δεν ήταν παραπάνω από είκοσι μέτρα. Υπήρχαν σκουπίδια σφηνωμένα ανάμεσα στα βράχια, κάποια άλλα ήταν θαμμένα και έπρεπε να σκάψου με Και όλα αυτά, βέβαια, δεν μπορείς να τα προσπεράσεις και να πας παρακάτω».

-Τι μηνύματα παίρνεις από τον κόσμο που βλέπει τη συμμετοχή σου σε αυτή την πρωτοβουλία; Οι συνάδελφοί σου τι σου λένε;

«Στους πιο πολλούς έχει προκαλέσει εντύπωση. Αρκετοί το βλέπουν... παράξενα! Με ρωτούν τι κάνεις τώρα; Μαζεύεις σκουπίδια'; Όταν τους εξηγήσεις, όμως, καταλαβαίνουν ότι πράγματι είναι κάτι σημαντικό. Θεωρώ, μάλιστα, ότι στο μέλλον όλο και κάποιος από αυτούs μπορεί να συμμετάσχει σε κάτι ανάλογο. Πιστεύω ότι μόνο όταν ασχοληθεί κανείς, μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό που γίνεται και τι αξία έχει να προσφέρεις στο μέρος που ζεις».

-Η αναγνωρισιμότητά σου, ως ποδοσφαιριστή που πληρώνεται από αυτό το άθλημα είκοσι ολόκληρα χρόνια, παίζει ρόλο στην επιρροή που ασκείται στον κό σμο μέσω των social media; Έχεις διαπιστώσει κάτι τέτοιο;

«Τις προηγούμενες μέρες ανέβα σα κάποιες φωτογραφίες που είχαν οχτακόσιες ή και χίλιες αντιδράσεις κάτω από τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις! Συνεπώς, είδα ότι είναι κάτι που αρέσει στον κόσμο. Από εκεί και πέρα, όμως, βλέπω ότι κάθε φορά έρχεται και κάποιο νέο πρόσωπο. Όταν έχεις κάποιες χιλιάδες φίλων και ακόλουθων, έστω και λίγα άτομα να κερδίσεις, μπορείς να τους αλλάξεις τον τρόπο σκέψης. Ακόμη κι αυτό, είναι... κάτι»!

-Θα ήταν εύστοχο αν σε χαρακτήριζε κανείς φυσιολάτρη ή είσαι παιδί της πόλης;

«Αγαπάω τη φύση, αλλά είμαι παιδί της πόληslΈχω μεγαλώσει στην Αθήνα και δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να ζήσω σε καποιο χωριό. Όμως, οπουδήποτε κι αν είμαι, θα βοηθήσω. Άλλωστε, το ένα δεν αναιρεί το άλλο».

-Η αίσθησή σου είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια διευρύνεται η ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από κοινωνικού χαρακτήρα ζητήματα ή η κατάσταση παραμένει περίπου ίδια;

«Θέλω να πιστεύω ότι αλλάζουν τα πράγματα και ότι όλο και περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται. Βέβαια, όλα αυτά φαίνονται στην πράξη. Από την πλευρά μας, το πρώτο που μας ενδιαφέρει, είναι να στείλουμε το μήνυμα ότι αν βρεις το σκουπίδι κάτω, πιάσ' το και πέτα το στον κάδο. Επίσης, θέλουμε να μαθαίνουν οι άνθρωποι στα παιδιά τους ότι δεν είναι σωστό να ανοίγουν το παράθυρο του αυτοκινήτου και να το πετούν κάτω. Άλλωστε, στο ίδιο μέρος ζούμε όλοι και θα ήταν ωραίο να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης. Εκείνο που μου έχει κανει εντύπωση, επίσης, είναι ότι η πλειοψηφία των μελών της ομάδας είναι γυναίκες. Μας έχουν βάλει τα γυαλιά! Αποδεικνύουν ότι είναι πιο συνειδητοποιημένες και πιο ώριμες. Θέλω να παρακινήσω κι άλλους άντρες να συμμετάσχουν όπως μπορούν. Ο καθένας ας κάνει ό,τι μπορεί κι από μόνος του. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μέλος κάποιας ομάδας, Μπορεί να βγει για έναν περίπατο και να μαζεύει μία σακούλα σκουπίδια».

-Η χρονιά που ξεκίνησε σε βρήκε στον Ηρόδοτο. Πως είναι η κατάσταση στην ομάδα,

«Ασφαλώς έχει γίνει παύση προπονήσεων και αγωνιστικών υποχρεώσεων. Βέβαια, οι άνθρωποι της ομάδας είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν, όπως μπορούν. Δεν μας έχουν ξεχάσει, όμως κι αυτοί είναι με δεμένα χέρια. Η ομάδα ήθελε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Άλλωστε έχει δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα, αφού ξεκίνησε με στόχους πρωταθλητισμού. Είναι μία κακή στιγμή για τον σύλλογο και, γενικά, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

-Πως κυλάει ο χρόνος όλο αυτό το διάστημα των τεσσάρων μηνών απραξίας;

«Καταρχήν, προσπαθω να κρατώ τον εαυτό μου σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Τόσο εγώ, όσο και οι συμπαικτες μου, με τους οποίους είμαι σε επικοινωνία, έχουμε πεσμένη ψυχολογία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο και ανησυχούμε. Όσο μπορώ, προσπαθώ να ξεχνιέμαι, κάνοντας άλλα πράγματα και περιμένω τη στιγμή της επιστροφής στα γήπεδα».

-Μετά από μία τέτοια, πολυετή διαδρομή, σίγουρα οι αναμνή σεις θα είναι πάρα πολλές. Ποιες θα ξεχώριζες;
«Σίγουρα το προηγούμενο πέρασμά μου στον Ηρόδοτο δημιούργησε πολύ έντονες αναμνήσεις. Ήταν μία από τις κορυφαίες μου χρονιές. Κατακτήσαμε πάρα πολλούς τίτλους. Όμως, και με τον Ιάλυσο έχω αξέχαστες αναμνήσεις. Είναι δύο ομάδες που τις έχω στην καρδιά μου .

-Είσαι πλέον 39 ετών. Ποιες είναι Οι σκέψεις σου για το μέλλον;
«Δεν ξέρω για πόσο ακόμα, αλλά θα συνεχίσω να παίζω! Σίγουρα έχω πλησιάσει στα... ηλικιακά όρια, όμως ψυχικά δεν έχω γεμίσει ακόμα. Οσο αντέχω σωματικά, λοιπόν, θα παίζω! Από εκεί κι έπειτα, έχω δίπλωμα UEFA C και προπονώ παιδάκια στον Ηρόδοτο, είναι κάτι που μου αρέσει, όμως αυτό που θα με ενδιέφερε είναι ένα τρόπο παραγόντικό. Στην Ελλάδα έχουμε έλλειψη από παράγοντες. Νομίζω ότι έχω την ικανότητα να κάνω κάτι τέτοιο και να προσφέρω πάρα πολλά από τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Επίσης, είναι κάτι πουμε ενθουσιάζει».


contactW

© 2019 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35