social fb social inst social yt

mylosspilios


XAGORARI ASFALEIES

Αυτή είναι η Ολιστική Μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Έπειτα από πρόσκληση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσιάστηκαν στους ποδοσφαιρικούς φορείς της χώρας μας τα κυριότερα σημεία της Ολιστικής Μελέτης για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

 

Η Ολιστική Μελέτη είναι απόρροια της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπέγραψαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της UEFA, Aleksander ?eferin και ο Αντιπρόεδρος της FIFA, Greg Clarke στις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Την παρουσίαση από πλευράς UEFA έκανε ο Luca Nicola, Head of National Governance and Global Institutions και συμμετείχαν οι Μάριος Γεωργίου, UEFA National Associations Manager και Petr Fousek, FIFA & UEFA Independent Expert στην ΕΠΟ.

Προσκεκλημένοι ήταν από πλευράς ΕΠΟ ο πρόεδρος Ευάγγελος Γραμμένος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Βακάλης και ο αντιπρόεδρος Αστέριος Αντωνίου.

Από πλευράς Super League 1 o πρόεδρος Λεωνίδας Μπουτσικάρης και εκπρόσωποι από κάθε μία εκ των 14 ΠΑΕ – μελών της, από πλευράς Super League 2 ο πρόεδρος Λεωνίδας Λεουτσάκος και εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής.

Επισυνάπτονται ενημερωτικό σημείωμα με τα κυριότερα σημεία της Ολιστικής Μελέτης, καθώς και η εναρκτήρια ομιλία στην τηλεδιάσκεψη του κ. Αυγενάκη

Εδώ η εισαγωγική ομιλία του Λ. Αυγενάκη

ΕΙΣΑΓΩΓIKHΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

 

Κυρίες και κύριοι,

Αρχικά, να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ, σήμερα, σ’ αυτή την ιστορική τηλεδιάσκεψη, που ελπίζω και εύχομαι να αποτελέσει την απαρχή της αλλαγής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Να ευχαριστήσω πρωτίστως τους εκπροσώπους των FIFA και UEFA, που αμέσως μετά θαενημερώσουν για τα κυριότερα σημεία της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Να ευχαριστήσω στο πρόσωπό τους τις διεθνείς συνομοσπονδίες για την άριστη συνεργασία των τελευταίων 16 μηνών, με ουσιώδεις και εποικοδομητικές επαφές τόσο εδώ, στην Αθήνα, όσο και στην Ελβετία. Για το κοινό πνεύμα αντίληψης ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξουν δραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας η Ολιστική Μελέτη, η πλήρης πρόταση που εκπόνησαν FIFAκαι UEFA, ειδικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο στις 25 Φεβρουαρίου. Τότε που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, συνυπέγραψαν την Διακήρυξη Προθέσεων, η οποία «γέννησε» τούτη την Ολιστική Μελέτη.

Επισήμανα και νωρίτερα ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή:

Η συγκεκριμένη Έκθεση αναφέρει αναλυτικότατα τα βήματα που χρειάζονται ώστε να μπει σε σειρά το ελληνικό ποδόσφαιρό μας. Νααλλάξει εκ βάθρων, να οργανωθεί σε σύγχρονο διοικητικό και δομικό.

Και για εμάς, ως Κυβέρνηση, η Ολιστική Μελέτη αποτελεί ήδη οδηγό. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ισχύσουν όλα όσα αναφέρει και αφορούν στους δικούς μας τομείς ευθύνης. Και θα τα εφαρμόσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ωστόσο, εμπλεκόμενες πλευρές είναι και η καθεμία που εκπροσωπεί ο καθένας σας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη:

 • Η ΕΠΟ με τη σημερινή σύνθεση, αλλά και με εκείνη που θα προκύψει από τις εκλογές.
 • H Super League 1καιηSuper League 2.
 • Όλες οι ΠΑΕ και ιδιαίτερα τα –όπως λέμε- «μεγαλύτερα» κλαμπ,εκείνα με την αυξημένη δημοφιλία και επιρροή στην ποδοσφαιρική οικογένεια.
 • Οι ποδοσφαιριστές, αλλά και άλλοι φορείς, που σήμεραδεν βρίσκονται εδώ για λόγους αδυναμίας κεντρικής εκπροσώπησης ακόμη,όπως οι προπονητές, οι διαιτητές.

Είναι ώρα ευθύνης, λοιπόν, για όλους. Διότι, όταν θα ολοκληρωθεί η ενημέρωση περί της Ολιστικής Μελέτης, δεν θα υπάρχει πια «δεν ξέρουμε». Ή «δεν μας είπαν». Ή «δεν βοήθησαν». Ή «ο Υπουργός δεν κάνει καλά τη δουλειά του».Ή «τα στελέχη των FIFA/UEFAείναι απλοί παρατηρητές» και τόσα άλλα που έχουν ειπωθεί τους τελευταίους μήνες.

Σε λίγη ώρα θα είναι ώρα ευθύνης και δέσμευσης όλων μας. Ότι θα κάνουμε όσα περνούν από το χέρι μας για να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Ολιστική Μελέτη.

Ευθύνη και δέσμευσή όλων μας ότι το ποδόσφαιρο στη χώρα μας θα γίνει καλύτερο. Το εργαλείο πλέον παρέχεται. Αρκεί να υιοθετηθεί, να εφαρμοστεί και να τηρηθεί ευλαβικά και συνολικά, χωρίς καμία έκπτωση.

Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτή την τελευταία ευκαιρία που μας δίδεται και να πάμε το ποδόσφαιρο μπροστά. Να το φέρουμε εκεί που του αξίζει.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει κάποιος που θα διαφωνήσει ή θα υπονομεύσει ή και θα αδιαφορήσει ακόμα, για προσωπικά οφέλη ή ψευτοεγωισμούς.

Κι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα, διότι η Ολιστική Μελέτη για το ποδόσφαιρο έρχεται ακριβώς την εποχή που εξελίσσεται, συνολικά, η αθλητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

Σας είναι γνωστό, με τα δύο αθλητικά νομοσχέδια και τις ενδιάμεσες διατάξεις που έχουμε ψηφίσει, ότι προσπαθούμε οργανωμένα να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο. Με διαφάνεια να βάλουμε τάξη, στηρίζοντας παράλληλα τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Θα αναφερθώ επιγραμματικά στις πάμπολλες ρυθμίσεις, καθώς σε ορισμένες από αυτές… προλάβαμε την Ολιστική Μελέτη:

 • Όπως, στην κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν, του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τους χειραγωγημένους αγώνες και στην ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α).
 • Σκοπόςτης είναι ο εθνικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η διεθνής συνεργασία και ηδημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή τωνδιατάξεων που ορίζονται στη Σύμβαση σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.
 • Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συμμετέχουν:
 • Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ως Πρόεδρος
 • Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.)
 • Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)
 • Ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
 • Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.)
 • Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. συστήνει ομάδες εργασίας με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της. Σεκάθε ομάδα εργασίας συμμετέχουν φορείς εκτός αυτών που ανήκουν στον «πυρήνα» της,όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Σύνδεσμοι παικτών, προπονητών και διαιτητών,οι διοργανώτριες αρχές πρωταθλημάτων, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι ΕταιρίεςΣτοιχηματισμού κ.ά.
 • Όπως, με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με έδρα το ΟΑΚΑ, σε αντικατάσταση του ΕΣΚΑΝ και με την ευθυγράμμιση στις διεθνείς επιταγές και τον Κώδικα του WADA. Πρόσφατα εισπράξαμε δημόσια συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο, Βίτολντ Μπάνκα,για όσα είπαμε και τηρήσαμε στο ακέραιο, παρά τις δυσκολίες με την πανδημία.
 • Όπως, με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την απευθείας ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, προφανώς και των ποδοσφαιρικών, με 12 εκατομμύρια ευρώ, έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια. Κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο θα εισπράξει 2.500 ευρώ και 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον άθλημα που καλλιεργεί.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω κι άλλα μέτρα: Από τις διατάξεις για τη βία στα γήπεδα που έκαναν ευχερέστερη τη δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι τη σύσταση της SteeringCommittee.

Και από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς και τη γενναία μείωση των συμβολαίων ποδοσφαιριστών και προπονητών, την κατακόρυφη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, τα φοροκίνητρα για χορηγίες και δωρεές, έως την υπαγωγή στην «ομπρέλα» των μέτρων στήριξης,τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας όσο και τώρα, στο 2ολοκντάουν, όλων των αθλητών, καθώς και εργαζομένων σε σωματεία, ομοσπονδίες και ΠΑΕ.

Αλλά δεν θέλω να μακρηγορήσω και θα προσθέσω μόνο τούτο:

Μαζί με την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, ετοιμάζουμε και το 3ο σχέδιο νόμου, στο οποίο –μεταξύ άλλων- θα τακτοποιούμε και το χρονίζον ζήτημα με τα νομιμοποιητικά εργασίας των προπονητών ποδοσφαίρου.

Και έχουμε ζητήσει τη συνδρομή των FIFA και UEFA πάνω σ’ αυτό,ενώ ήδη εργαζόμαστε μαζί και με την ΕΠΟ για το συγκεκριμένο θέμα. Τη βοήθεια των δικών σας ειδικών από πλευράς UEFA/FIFAεπί του θέματος, που ταλαιπωρεί χρόνια το ποδόσφαιρό μας.

Θεωρούμε πως είναι ένα ακόμη βήμα για να επικρατήσει διαφάνεια και τάξη, στο ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο λόγος, όμως, πρέπει να περάσει τώρα στον Λούκα Νικόλα, τον εκπρόσωπο της UEFA, για την παρουσίαση των βασικών σημείων της Ολιστικής Μελέτης.Ώρα ευθύνης, όλων μας, για την εφαρμογή της.

Εύχομαι –το τονίζω ξανά- στο τέλος τούτης της τηλεδιάσκεψης κι αφού έχουν λυθεί τυχόν απορίες και απαντηθούν ερωτήματα, να πορευτούμε όλοι μαζί. Να εκπέμψουμε, μηδενός εξαιρουμένου, το μήνυμα της ενότητας στην ποδοσφαιρική οικογένεια. Και της ελπίδας για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, βασισμένο στις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης, αρχής γενομένης από σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ. 


Σχετικά άρθρα

Διαψεύδει τον Εξαδάκτυλο το υφ. Αθλητισμού

Τσάτσος: Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας αθλητών στη Θεσσαλονίκη!

Ξεχώρισε η παρουσία Αυγενάκη στο Ζηρίνειο